Επτάνησα

Ζάκυνθος

 

Η Ζάκυνθος είναι ένα από τα νησιά των Επτανήσων. Είναι το νοτιότερο και το τρίτο σε έκταση και δεύτερο σε πληθυσμό νησί των Ιονίων νήσων.Η έκτασή της είναι 406 τ. χλμ και ο πληθυσμός ανέρχεται στους 41.472 κατοίκους (απογραφή 2005). Από την Πελοπόννησο απέχει 9,5 ναυτ. μίλια (από την Κυλλήνη του Νομού Ηλείας) και 8,5 ναυτ. μίλια από το πλησιέστερο σε αυτή νησί, την Κεφαλονιά.

Κύθηρα

Τα Κύθηρα, νησί γνωστό και με την παλαιότερη ενετική ονομασία Τσιρίγο (Cerigo) είναι, κατά τη μυθολογία, το νησί της θεάς Ουράνιας Αφροδίτης και του Έρωτα. Βρίσκεται στη Νότιο Ελλάδα, στα νότια της Πελοποννήσου και νοτιότερα της Ελαφόνησου και του κάβο Μαλιά. Τα Κύθηρα συνδέονται ακτοπλοϊκά όλο το χρόνο με τον Πειραιά και το Καστέλι της Κρήτης. Συνδέονται επίσης με την Καλαμάτα, το Γύθειο και την Νεάπολη Λακωνίας. Τα Κύθηρα διαθέτουν αεροδρόμιο και συνδέονται αεροπορικά με την Αθήνα όλο το χρόνο με δρομολόγια της Ολυμπιακής αεροπορίας. Το αεροδρόμιο βρίσκεται 8 χλμ. από την Χώρα.

Λευκάδα

 

Γενικά
Η Λευκάδα είναι νησί του Ιονίου πελάγους και μαζί με τα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Παξοί και Κύθηρα αποτελούν την περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Είναι το τέταρτο σε έκταση νησί στο Ιόνιο (320 τ.χλμ.) και το τέταρτο σε πληθυσμό με περίπου 22.000 κατοίκους κατά την απογραφή του 2001. Βάσει του σχεδίου Καποδίστριας η Λευκάδα μαζί με τα νησιά Κάλαμος Καστός και Μεγανήσι (γνωστά και ως Πριγκιποννήσια) αποτελούσε το νομό Λευκάδος με έδρα την πόλη της Λευκάδος. Από το 2011 όμως, οπότε και εισήχθηκε στο πρόγραμμα Καλλικράτης, η Λευκάδα, μαζί με τα προαναφερθέντα νησιά, αποτελεί πλέον δήμο με έδρα και πάλι την πόλη της Λευκάδος.

Παξοί

 

 

Γενικά με την ονομασία Παξοί φέρεται ένα ζεύγος μικρών νησίδων στο Ιόνιο Πέλαγος, απέναντι από τις ακτές της Ηπείρου με την παρατήρηση ότι και των δύο τα ονόματα αποδίδονται (για το καθένα) στον πληθυντικό αριθμό. Το ΒΔ. νησί, που είναι και το μεγαλύτερο, είναι οι Παξοί, ή Παξός και 5,5 μίλια ΝΑ. αυτού είναι οι Αντίπαξοι, ή Αντίπαξος. Και τα δύο νήκουν στο Νομό Κέρκυρας και αποτελούν ιδιαίτερη επαρχία του, με έδρα τους Παξούς ή Γάιο.

Κέρκυρα

 

Η Κέρκυρα είναι ένα από τα βορειότερα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας, κοντά στις Ηπειρωτικές ακτές. Οι βορειοανατολικές της ακτές πλησιάζουν αρκετά (περ. 2 χιλιόμετρα) της ακτές των Αγίων Σαράντα της Αλβανίας.
Έχει σχήμα μακρόστενο, πλατύτερο στο βόρειο τμήμα της, ενώ στενεύει προς το νότο. Τα παράλιά της έχουν συνολικό μήκος 217 χιλιόμετρα και σχηματίζουν αρκετούς όρμους και ακρωτήρια. Το έδαφός της είναι κυρίως ορεινό, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα. Οι ξένοι την αποκαλούν Κορφού (αγγλ. Corfu), από τις δύο κορυφές που φαίνονται, καθώς πλησιάζει ο επισκέπτης στο νησί. Υψηλότερες κορυφές είναι αυτή του Παντοκράτορας (η αρχαία Ιστώνη, 914 μ.) και το Στραβοσκιάδι (849 μ.).

Κεφαλονιά

 

Κεφαλονιά

Γεωγραφία
Αρχιπέλαγος: Ιόνιο Πέλαγος
Σύμπλεγμα: Επτάνησα
Έκταση: 781 τ.χλμ
Υψηλότερη Κορυφή: Μέγας Σωρός (1628 μ)

Περιφέρεια: Ιονίων Νήσων

Νομός: Κεφαλληνίας
Πρωτεύουσα: Αργοστόλι
Δημογραφικά Χαρακτηριστικά
Πληθυσμός: 34.488 (απογραφής 2001)
Πυκνότητα: 40κάτοικοι/τ.χλμ

Ιθάκη

 

ΙΘΑΚΗ

Σύμβολο Νόστου, Χθές - Σήμερα - Πάντα
Η ομορφιά αυτού του μικρού νησιού του ιονίου ,είναι σίγουρο ότι θα αιχμαλωτίσει τις καρδιές των επισκεπτών του.
Η Ιθάκη είναι γνωστή στα πέρατα του κόσμου ως η γενέτειρα του πολυμήχανου Οδυσσέα, αντιπροσωπεύοντας ένα παγκόσμιο σύμβολο νοσταλγίας και αγάπης για την πατρίδα.
Η Ιθάκη είναι  ένα νησί αντιθέσεων, βραχώδες και ορεινό αλλά και  με γόνιμες κοιλάδες.
Τα ήρεμα γαλαζοπράσινα νερά των ακτών της διακόπτονται από απομονωμένους ορμούς και  δαντελωτές παραλίες.
Η φυσική γοητεία του νησιού κάνει την  Ιθάκη ακόμα έναν ειδυλλιακό Iόνιο παράδεισο.

 

Σέλινο του κηπουρού - Έκτορας Μποτρίνι

 

 

Σέλινο του κηπουρού - Έκτορας Μποτρίνι