Ποιοί Είμαστε

 

 

 

 ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕ ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ
''ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
''

 

 

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με νομική μορφή και την επωνυμία ''ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ'', ξεκίνησε δειλά μέσα από το κοινωνικό διαδικτυακό φαινόμενο του facebook, όπου Επτανήσιοι απ' όλο τον κόσμο δήλωσαν την παρουσία τους κι εξέφρασαν την αγάπη και την ανάγκη τους να συνδράμουν στην προβολή των νησιών τους, αναρτώντας ιστορίες από τα παιδικά τους χρόνια, τα παιχνίδια που έπαιζαν, ήθη και έθιμα που γνώριζαν, Επτανησιακά τραγούδια, φωτογραφίες, συνταγές γνωστές και πολλές φορές άγνωστες, προϊόντα και κάθε τι που είχε σχέση με το Ιόνιο Πέλαγος και τα νησιά μας.


Την ιδέα εμπνεύστηκε η  Κερκυραία και πρώτη Πρόεδρος της ''ΕΝΩΣΗΣ''κ.Ελένη Κονοφάου, τον Φεβρουάριο του 2010, για να βρει υποστηρικτές και συνοδοιπόρους στο πολύτιμο έργο διάσωσης των ηθών και εθίμων του Ιονίου Πελάγους, της μουσικής παιδείας και της τέχνης, της γαστρονομίας και του τουρισμού, της Ιστορίας και της Επιστήμης. Με λίγα λόγια, ολόκληρο τον πολύτιμο θησαυρό του επτανησιακού λαού, καλά διατηρημένο αλλά όχι αρκετά διαδεδομένο.


Η σελίδα στο facebook συμπληρώθηκε με την διεύθυνση  enosiee.blogspot.com και τη σημαντική συμβολή του Λευκαδίτη και πρώτου Αντιπρόεδρου  της ''ΕΝΩΣΗΣ", κ.Σπύρου Κούρτη, όπου και πάλι τα σχόλια ήταν θετικά και επαινετικά για την προσπάθεια προβολής και προώθησης της Επτανησιακής κουλτούρας. Η λήψη μηνυμάτων σε καθημερινή βάση από διάφορα κράτη της υφηλίου ενθάρρυνε τον ενθουσιασμό και τη δυναμική μας απόφαση να αναλάβουμε το βαρύ φορτίο της ανάδειξης και προώθησης της Επτανησιακής μας κληρονομιάς.

 

Η ίδρυση ήταν πλέον θέμα χρόνου, που δεν άργησε να έρθει, τον Ιούνιο του 2010

 

ΙΔΡΥΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΕ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Είναι πραγματικότητα….

Προχωράμε δυναμικά με βήμα ταχύ για μια μεγάλη ιδέα!

Την ανάγκη για διάδοση της κουλτούρας των Επτανησίων!

Του ρομαντισμού και της ποίησης!

Της τέχνης και του πολιτισμού!

Της επιστήμης και  της μουσικής!

Της έκφρασης και  της αλληλεγγύης!

Μα πάνω από όλα της αγάπης μας για τα νησιά μας!

Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά και το αποφασίσαμε...

Ιδρύουμε την «ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ»


Επτανήσιοι και φίλοι  των νησιών μας,

Η έντονη δραστηριότητα  στην σελίδα της ομάδας μας , η ανταπόκριση από φίλους επτανήσιους του εξωτερικού , φορείς της Ελλάδας  και του εξωτερικού, που ζητούν μέσα από τις επαφές τους τη  συνεργασία μας, έδειξε την ανάγκη   της διάδοσης  των ηθών  και εθίμων των νησιών μας, της  αξιοποίησης  των ιστορικών  κειμηλίων και  των πολιτιστικών μας   δρώμενων  και μας έφερε στην ευχάριστη, όσο και συγκινητική, θέση να σας ανακοινώσουμε την ίδρυση «αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με νομική προσωπικότητα»,  με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ».


Η συμμετοχή σας στην προτασή μας μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη συμπλήρωση της  αίτησης που έχει αναρτηθεί στο blog  της Ένωση, για  την οποία αίτηση μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τις προυποθέσεις εγγραφής σας,  από τον υπεύθυνο διαχείρισης της Ένωσης  κ. Σπύρο Κούρτη, μέσω της ομάδας μας αλλά και της ηλεκτρονικής μας διεύθυνσης Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ευχόμαστε μέσα από την επτανησιακή ψυχή μας, Καλό Καλοκαίρι και υποσχόμαστε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στήριξης για τη διάδοση της κουλτούρας μας!

 

Η πρώτη πρόσκληση ήρθε από την Ιταλία και την Πρόεδρο της  Ελληνορθόδοξης Κοινότητας του Μπρίντιζι κα Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία μας καλούσε να συμμετάσχουμε στην ετήσια και σημαντική εκδήλωση για την πόλη του Μπρίντιζι προς τιμή των Αγίων Θεοδώρου και Λαυρεντίου.

 


ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ  Η ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

ΣΤΟ BRINDISI ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

 


Η τιμητική πρόσκληση της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας του Μπρίντιζι μας έφερε στις 3/9/2010 να ταξιδεύουμε από Πάτρα, δεκαοκτώ άτομα,  για να παρευρεθούμε και να παρουσιάσουμε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια  από τα Επτάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα  προς τιμήν των πολιούχων της  πόλης Αγίου Θεοδώρου και Αγίου Λαυρεντίου.


Η θερμή υποδοχή τόσο από την Πρόεδρο της Κοινότητας  κ. Μαρία Θεοδωρίδου , όσο και από τον Δήμαρχο κ. Robert Fusco , τον Πρόξενο της Ελλάδας στην Ιταλία κ. Domenico Memmitti  και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Luciano Loiacono   μάς έκανε να αισθανθούμε τόσο οικεία,  σαν να γνωριζόμαστε από παλιά.


Η βροχή μάς συνόδευε σε όλες μας τις μετακινήσεις , καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας (4/9/2010) και θύμιζε επτανησιακό τοπίο κατά τις  φθινοπωρινές μέρες. Αργά το απόγευμα ο καιρός αποφάσισε να αλλάξει πορεία και να μας οδηγήσει στο τεχνολογικά άρτια εξοπλισμένο πάλκο που είχε στηθεί για τις ανάγκες της παρουσίασης.


Οι δρόμοι της πόλης είχαν πλημμυρίσει από κόσμο, με κατεύθυνση το λιμάνι του Μπρίντιζι, όπου είχε στηθεί ένα μεγάλο πανηγύρι με άσπρες τεράστιες σκηνές, παραταγμένες δεξιά και αριστερά από το κεντρικό σημείο της γιορτής και με πλανόδιους πωλητές, που είχαν τα κιόσκια τους απλωμένα και πουλούσαν κάθε λογής καλούδια , παιχνίδια, υφάσματα και πολλά άλλα.


Η περιφορά των λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου έγινε με ένα τρόπο ξεχωριστό, γεμίζοντας μας δέος και κατάνυξη, καθώς ήταν τοποθετημένα σε σκάφος όπου έσκιζε τα  νερά της  θάλασσας ακολουθούμενο από  πολλά βαρκάκια ,  το ένα πίσω από το άλλο, που συνόδευαν  τη  λιτανεία.


Βεγγαλικά άστραψαν και γέμισαν τον ουρανό με όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, πλημμυρίζοντας τα μάτια μας με υπέροχα σχήματα αλλά και τις ψυχές μας με μοναδικά συναισθήματα. Το cd έπαιζε ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια και καλούσε τον κόσμο να παρακολουθήσει την παράσταση από τον Σύλλογο Παραδοσιακών και Λαογραφικών Ερευνών «ΔΡΩΜΕΝΑ», που εκπροσωπούσε την ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, στην πρώτη της αυτή συνεργασία με τον απόδημο Ελληνισμό.


Η Πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης  Κοινότητας συγκινημένη, καλωσόρισε την ομάδα μας και αφού αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα με την προσωρινή Πρόεδρο της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ  κ. Ελένη Κονοφάου , κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης με την χορευτική ομάδα, που κέρδισε τις εντυπώσεις και ενθουσίασε τους παρευρισκομένους. Δεκαέξι αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στον υπαίθριο κατάμεστο από κόσμο  χώρο, που χειροκροτούσε ενθουσιασμένος.                       

Ακολούθησε η 1η άτυπη Γ.Σ. των μελών στις  24 Οκτωβρίου, ημέρα Κυριακή,  με πρόσκληση μέσα από τον διαδικτυακό χώρο και επιστολές σε επτανησιακούς συλλόγους της Αττικής και των νησιών του Ιονίου.


ΤΟΛΜΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΑ!


Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε η 1η άτυπη Γ.Σ. των μελών της ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΕ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ και με την επωνυμία ''ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ'' στην αίθουσα του ΠΕΨΑΣΕ (Πολιτιστικού Επιμορφωτικού, Ψυχαγωγικού, Αθλητικού Σωματείου ΕΛΤΑ) για την τροποποίηση και επικύρωση του καταστατικού της αστικής εταιρίας.


Η αγάπη και η ανάγκη για τη διάσωση, διάδοση και προώθηση της ιστορίας ,της τέχνης,  του πολιτισμού, της μουσικής, της γαστρονομίας και του τουρισμού της Κέρκυρας, των Παξών, της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Ζακύνθου και των Κυθήρων, ενέπνευσε τους παρευρισκομένους δημιουργώντας το αίσθημα της ευθύνης για το Επτανησιακό Σύμφωνο προβολής με κάθε τρόπο, τηρώντας την παράδοση, το ήθος, τις αξίες και τον ζήλο που αρμόζει στους Επτανησίους.

Μηνύματα στάλθηκαν από πολιτικούς, φορείς , οργανώσεις , μέλη και φίλους από την Ελλάδα και τον απόδημο Ελληνισμό με γραπτή επιστολή και ζωντανή αναμετάδοση μέσω SKYPE.

Η παρουσία της δικηγόρου διευκόλυνε την διαδικασία, καθώς οι διευκρινίσεις που τέθηκαν από τους παρευρισκομένους συνέβαλαν στην τελική μορφή του καταστατικού με λεπτομερή αναφορά στα άρθρα του κα με την εξονυχιστική διαμόρφωσή του.

Ύστερα από πλειοψηφία των μελών αποφασίστηκε η σύσταση του προσωρινού Δ.Σ., το οποίο και φέρει την ευθύνη να διευθετήσει μέσω του δικηγορικού γραφείου την επικύρωση του Καταστατικού και να δρομολογήσει τις εκλογές της εταιρίας.

Το προσωρινό Δ.Σ. το οποίο θα αποτελείται από δεκατέσσερα (14) άτομα, εκπροσωπώντας τα επτά (7) νησιά του Ιονίου Πελάγους (δύο ανά νησί), σε διάστημα ενός χρόνου θα ορίσει την ημερομηνία και τον τόπο της διεξαγωγής των εκλογών με απόφαση του Εσωτερικού Κανονισμού της εταιρίας.

Έγινε αναφορά στην επιτυχημένη εκδήλωση συμμετοχής της ''ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ'' στο Μπρίντιζι της Ιταλίας με παρουσίαση φωτογραφικού υλικού, και κατατέθηκαν προτάσεις εκδηλώσεων και συνεργασιών για το μέλλον.
 
Η Γ.Σ. έκλεισε με τη  συμφωνία για καλή συνεργασία  και αλληλεγγύη μεταξύ των εκπροσώπων των νησιών και με κοινό στόχο τη διάσωση, διάδοση  και προώθηση της ιστορίας, της τέχνης, του πολιτισμού, της μουσικής, της γαστρονομίας και του τουρισμού από όλους τους Επτανήσιους και από όλους τους χώρους, πολιτικούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, εργαζομένους, υπαλλήλους, φορείς και Οργανισμούς και με την απόφαση  για συνεχή εθελοντική και ενεργή δράση.

Τα πεπραγμένα της άτυπης Γ.Σ. έχουν καταγραφεί στο βιβλίο Πρακτικών, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση κάθε μέλους της

''ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ''.


Τα μέλη της αστικής εταιρίας θα πληροφορηθούν μέσω e-mail ή/και γραπτού μηνύματος ή σχετικής επιστολής για την τελική μορφή του εσωτερικού κανονισμού και τη σύσταση του προσωρινού Δ.Σ.

Ελπίζουμε η 24η Οκτωβρίου να είναι η αρχή μιας ιστορικής, ουσιαστικής, πολιτιστικής και δυναμικής εξέλιξης στα δρώμενα των Ιονίων Νήσων.

 


ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


Η μη κερδοσκοπική αστική εταιρία με νομική μορφή, είναι πλέον γεγονός. Οι αιτήσεις εγγραφής συνεχίζονται, η ανάγκη έγινε όραμα και το όραμα βαδίζει προς τον τελικό σκοπό της ''ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ''. Της προώθησης, διάδοσης  και  διασφάλισης, της Πολιτιστικής, Ιστορικής, Καλλιτεχνικής, Επιστημονικής, Γαστρονομικής  κληρονομιάς των νησιών του Ιονίου, σε κάθε σημείο του πλανήτη.

Το προσωρινό Δ.Σ. εργάζεται ακούραστα για να επιτύχει τους σκοπούς του καταστατικού, με νέες ιδέες και μεράκι. Επιτροπές πρόκειται να συσταθούν σε όλα τα Κράτη, από Επτανήσιους και φίλους  της επτανησιακής γης, στενά δεμένες με την έδρα της αστικής εταιρίας, για την λήψη αποφάσεων, πρωτοβουλιών και ανταλλαγή απόψεων.

Υιοθετούνται νέοι πρωτοποριακοί τρόποι επικοινωνίας και  προσέγγισης νέων ατόμων για τη συνέχιση του εγχειρήματος και την αλληλεγγύη των λαών μεταξύ των νησιών του Ιονίου.


Συστάθηκαν τριμελείς επιτροπές Τύπου, Εθελοντισμού, Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, Διαχείρισης blog - facebook - site, Αντιμετώπισης Προβλημάτων & Δημοσίων Σχέσεων.

Η ''ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ'' σκοπεύει, με άξονα το Καταστατικό και τον Εσωτερικό Κανονισμό, να επιτύχει τους υψηλούς στόχους που έθεσε, προασπίζοντας  την επτανησιακή καταγωγή των εταίρων και των φίλων αυτών με ήθος , σοβαρότητα και διαφάνεια.

Βασικά στοιχεία της αστικής εταιρίας θα είναι η δημοκρατία, η πολυφωνία, ο αλτρουισμός και η συλλογική εργασία.

 

 

Η βαριά ιστορία των νησιών μας δεν μπορεί παρά να μας βρει αρωγούς

και συνεχιστές,ελπίζοντας στην όσο το δυνατό καλύτερη αντιμετώπιση

με αποτελεσματικότητα και δράση σε όλους τους τομείς.


Ε.Ε.Ε.