Ζάκυνθος

 

Η Ζάκυνθος είναι ένα από τα νησιά των Επτανήσων. Είναι το νοτιότερο και το τρίτο σε έκταση και δεύτερο σε πληθυσμό νησί των Ιονίων νήσων.Η έκτασή της είναι 406 τ. χλμ και ο πληθυσμός ανέρχεται στους 41.472 κατοίκους (απογραφή 2005). Από την Πελοπόννησο απέχει 9,5 ναυτ. μίλια (από την Κυλλήνη του Νομού Ηλείας) και 8,5 ναυτ. μίλια από το πλησιέστερο σε αυτή νησί, την Κεφαλονιά.


Γεωγραφία
Το σχήμα της Ζακύνθου είναι ακανόνιστο τριγωνικό με το μεν βορειότερο άκρο του νησιού να καταλήγει στο ακρωτήρι Σκινάρι, ενώ στο νοτιοανατολικό σχηματίζεται ο κόλπος του Λαγανά μεταξύ των δύο ακρωτηρίων, Μαραθία στη Δύση και Γέρακας το ανατολικό. Μέσα στον κόλπο του Λαγανά υπάρχουν δύο νησιά, το Μαραθωνήσι και το Πελούζο,ενώ 37 ναυτικά μίλια νότια του Λαγανά βρίσκονται οι νήσοι Στροφάδες. Ο κόλπος του Λαγανά έχει ανακυρηχθεί από το 1999 Εθνικό Πάρκο καθώς είναι τόπος γέννησης αυγών και κατασκευής φωλιών της υπό εξαφάνιση χελώνας Καρέττα-Καρέττα. Οι δυτικές ακτές έχουν μήκος περίπου 34 χλμ ,είναι βραχώδεις και απότομες σχηματίζοντας πολλές σπηλιές και κολπίσκους. Αντίθετα οι ανατολικές ακτές που κοιτάζουν προς την Πελλοπόννησο και έχουν μήκος 37 χλμ είναι αμμώδεις με όμορφες παραλίες.

Ιστορία
Η Ζάκυνθος, την οποία ο Όμηρος αναφέρει σαν Υλήεσσα δηλαδή δασώδη, πήρε το όνομά της από τον πρώτο εποικιστή της τον Ζάκυνθο γιο του Βασιλιά της Φρυγίας Δάρδανου. Στην συνέχεια την κατέκτησε ο Αρκείσιος, απόγονος του βασιλιά της Κεφαλονιάς Κέφαλου, πατέρας του Λαέρτη, και παππού του Οδυσσέα. Έτσι περιήλθε η Ζάκυνθος στο Βασίλειο του Οδυσσέα ο οποίος συμμετείχε με δώδεκα πλοία στον Τρωικό πόλεμο. Μετά την επιστροφή του όμως και τον φόνο των μνηστήρων από τους οποίους είκοσι ήταν από την Ζάκυνθο, οι Ζακυνθινοί επαναστάτησαν και απέσπασαν το νησί τους από το Βασίλειο του Οδυσσέα. Με τα χρόνια ακολουθώντας το πνεύμα της εποχής εγκαθιδρύθηκε στη Ζάκυνθο νέο πολίτευμα, η Δημοκρατία. Στους Περσικούς πολέμους η Ζάκυνθος έμεινε ουδέτερη ενώ στον Πελοποννησιακό πόλεμο εμπλέκεται σαν σύμμαχος των Αθηναίων. Η Ζάκυνθος υποτάχθηκε στους Μακεδόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι αργότερα στους Ρωμαίους, που της παραχώρησαν σχετική αυτονομία. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση ο χριστιανισμός διαδόθηκε στο νησί από την Μαρία Μαγδαληνή το 34 μ.Χ. όταν το πλοίο που την μετέφερε στην Ρώμη σταμάτησε για λίγο στην Ζάκυνθο. Στη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων λεηλατείται από πειρατές και Βάνδαλους. Στα 1185 η Ζάκυνθος μαζί με την Κεφαλονιά καταλαμβάνονται από τους Νορμανδούς της Σικελίας (από το ναύαρχο Μαργαριτώνη του Βασιλιά της Σικελίας Γουλιέλμου Β') οι οποίοι αποσπώντας τις από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία δημιουργούν την Παλατινή Κομητεία Κεφαλληνίας και Ζακύνθου κάτω από την ηγεμονία των Παλατινών Κομήτων Ορσίνι 1197 – 1325, Ανδηγαυών (d’ Anjou) 1325 – 1357 και Τόκκων 1357 – 1479. Στην συνέχεια την κατακτούν οι Βενετοί και παραμένει κάτω από την Ενετική κυριαρχία έως το 1798. Γάλλοι δημοκρατικοί και στη συνέχεια Ρώσοι με σύμμαχους τους Τούρκους κατέλαβαν το νησί προσωρινά μέχρι ότου συστάθηκε η Επτάνησος Πολιτεία το 1800 στην οποία μετείχε η Ζάκυνθος μαζί με τα άλλα νησιά του Ιονίου απαρτίζοντας το πρώτο αυτόνομο Ελληνικό κρατίδιο υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου. Το 1809 επανήλθαν οι Γάλλοι Αυτοκρατορικοί τούτη τη φορά και το 1815 δημιουργείται το Ενωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων που τέθηκε κάτω από την προστασία των Άγγλων έως το 1864.Το όνειρο των Ζακυνθινών να ενωθούν με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε ύστερα από σκληρούς αγώνες, στις 21 Μαΐου 1864, ύστερα από συνολικά 680 χρόνια ξένης κατοχής.

Κλίμα και Οικονομία
Το κλίμα της Ζακύνθου είναι ήπιο μεσογειακό με πολλές βροχές από Νοέμβριο μέχρι Ιανουάριο και μεγάλη ηλιοφάνεια όλο το έτος.Βέβαια έχει επηρεαστεί από τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές Έχει πλούσια βλάστηση και είναι νησί με σημαντική αγροτική παραγωγή, στηριγμένη κυρίως στην καλλιέργεια της ελιάς, των εσπεριδοειδών και της σταφίδας καθώς και των ανθοκομικών.
Αναπτύσσεται επίσης σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, η οποία υποβοηθείται από το αεροδρόμιο Διονύσιος Σολωμός και πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα, αξιοποιώντας τις φυσικές ομορφιές και την ιστορική παράδοση, σε συνδυασμό με τη φιλοξενία των κατοίκων.

Προσωπικότητες
Άγιος Διονύσιος Ζακύνθου Προστάτης Άγιος του νησιού
Διονύσιος Σολωμός Εθνικός ποιητής
Ανδρέας Κάλβος
Ugo Foscolo
Γρηγόριος Ξενόπουλος
Αντώνιος Μαρτελάος
Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου
Κωνσταντίνος Λομβάρδος
Νικόλαος Κουτούζης
Λεωνίδας Ζώης
Ντίνος Κονόμος
Γεώργιος Κωστάκης, συλλέκτης έργων τέχνης ρωσικής πρωτοπορίας.


 

 

 

                                                                           ..Ω φιλτάτη πατρίς,
                                                                      Ω θαυμασία νήσος Ζάκυνθε.



                                                                    Αγγελίνα Μεντζελοπούλου


Η Ζάκυνθος αποτελεί το έκτο προς τα νότια νησί των Επτανήσων και σαγηνεύει με το πλούσιο παρελθόν της. Κυριεύει το νου, με τη φύση, τον πολιτισμό, τις τέχνες και τη γλυκύτητα των ανθρώπων της, κατακτώντας δίκαια τον χαρακτηρισμό «Φλωρεντία της Ανατολής».
Η Ζάκυνθος μνημονεύεται από τα προϊστορικά χρόνια και πρώτοι κάτοικοι του νησιού κατά τον Θουκυδίδη ήταν Αχαιοί από την Πελοπόννησο. Μια παράδοση, που αναφέρει ο Όμηρος, παρουσιάζει ως πρώτο οικιστή του νησιού τον Ζάκυνθο, γιο του βασιλιά της Τροίας, Δαρδάνου. Αυτή η εκδοχή αν και κινείται στη σφαίρα της μυθολογίας, δίνει και μια ερμηνεία για την καταγωγή της ονομασίας του νησιού.
 Οι απόγονοι του Ζάκυνθου ίδρυσαν αποικίες όπως τη Ζακάνθα στην Ισπανία, την πόλη κυδωνιές στην Κρήτη, και τη Φωκίδα στο πυρρηναίο στην Ισπανία.
Οι Ζακύνθιοι σε αντίθεση με την ουδετερότητα που κράτησαν κατά τους Περσικούς πολέμους, τάχθηκαν με την Αθηναϊκή συμμαχία στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πόλεμου. Με τη διάλυση της Αθηναϊκής συμμαχίας η Ζάκυνθος βρέθηκε κάτω από το ζυγό των Λακεδαιμόνιων με αποτέλεσμα τη μετάλλαξη του πολιτεύματος της από δημοκρατικό σε ολιγαρχικό.
Το 371 οι Ζακύνθιοι ξεσηκώθηκαν για να ανακτήσουν την ελευθερία και τη δημοκρατία τους. Κατά τη περίοδο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας εντάσσεται στη ρωμαϊκή επαρχία της Αχαΐας καταβάλλοντας ετήσιο φόρο. Με την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας η Ζάκυνθος ταλαιπωρήθηκε από την πειρατεία και λεηλατήθηκε από φυλές όπως Βάνδαλους, Γότθους, Ούννους κ.α.   
Κατά τα βυζαντινά χρόνια, το νησί λεηλατήθηκε από το βασιλιά των βανδάλων της Αφρικής Γιζέριχο και δέχτηκε επιθέσεις από τις επιδρομές των Σαρακηνών.
Με τις Σταυροφορίες των Δυτικών τα Ιόνια νησιά θα γνωρίσουν νέες επιθέσεις. Το 1185 η Ζάκυνθος και η Κεφαλληνία αποσπάστηκαν οριστικά από τη Βυζαντινή αυτοκρατορία και σχημάτισαν την Παλατινή Κομητεία Κεφαλληνίας- Ζακύνθου. Στο τέλος του 12ου αιώνα το νησί περνάει στη κατοχή των Γάλλων κομητών Ορσίνι, στη συνέχεια των Ανδηγαυών και τελικά των Τόκκων (Φλωρεντιανοί πρίγκιπες) που κυβέρνησαν το νησί για διάστημα μεγαλύτερο από έναν αιώνα.
Το 1485 οι Ενετοί καταλαμβάνουν το νησί μετά από διπλωματικές πιέσεις στους Τούρκους. Η Ενετική κατοχή εγκαινίασε μια νέα περίοδο και πρόσφερε στη Ζάκυνθο τη σταθερότητα και τις ευκαιρίες ανάπτυξης που για αιώνες είχε στερηθεί. Την περίοδο αυτή αναπτύσσεται μεγάλη οικονομική και πνευματική δραστηριότητα. Ο πληθυσμός ήταν χωρισμένος σε τρεις τάξεις, σύμφωνα με το αριστοκρατικό πολίτευμα και την Ενετική κοινωνική οργάνωση, στους Ευγενείς (nobili), στους αστούς( civili), και στο λαό (popolari). Μόνο οι Ευγενείς ήταν γραμμένοι στη Χρυσή Βίβλο (libro d’oro) και είχαν πολιτικά δικαιώματα.
Στις αρχές του 17ου αιώνα οξύνθηκαν οι αντιθέσεις μεταξύ των Ευγενών και των ποπολάρων που στην πραγματικότητα η θέση τους ήταν θέση δουλοπάροικων. Οργανώθηκε έτσι στη Ζάκυνθο η πρώτη κοινωνική επανάσταση στο νεώτερο ελληνικό χώρο (1628-1632), γνωστή ως «το Ρεμπελιό των Ποπολάρων», που πνίγηκε στο αίμα.
Το 1797 φτάνουν στη Ζάκυνθο οι Γάλλοι δημοκρατικοί και οι γαλλικές ιδέες έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό. Δημιουργήθηκαν πολιτικοί σύλλογοι, από τους οποίους γνωστότερος υπήρξε η «Λέσχη των Ιακωβίνων». Οι Ζακύνθιοι έκαψαν στην πλατεία του Αγ. Μάρκου το Libro d’oro και τα εμβλήματα των Ευγενών. Η Γαλλική κατοχή κρατά 15 μήνες.
 Τον Οκτώβριο του 1798 φτάνει στη Ζάκυνθο ο ενωμένος Ρωσοτουρκικός στόλος και το 1800 υπογράφεται συνθήκη ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία και αποφασίζεται η ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, με την ονομασία «Επτάνησος Πολιτεία», που διήρκεσε επτά χρόνια.
Το 1809 ο αγγλικός στόλος καταλαμβάνει τη Ζάκυνθο. Η Αγγλική κατοχή (1809-1864) θα είναι η τελευταία περίοδος κατοχής πριν από την ένωση με την Ελλάδα.
Οι αγώνες των Ζακυνθινών συνεχίστηκαν και κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821. Με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και την προετοιμασία για τον αγώνα ίδρυσαν την «Επιτροπή Αγώνος Ζακύνθου» η οποία επέδειξε μεγάλη δραστηριότητα με πρόεδρο της το Διονύσιο Ρώμα. Οι Φιλικοί της Ζακύνθου ορκίζονταν στο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου στο ψήλωμα πάνω από την πόλη. Εκεί ορκίστηκαν επίσης και οι Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Πλαπούτας, Γρίβας, Ζαχαριάς και άλλοι πολλοί. Οι Ζακυνθινοί πήραν μέρος σε διάφορες μάχες όπως στην Τρίπολη, στο Λάλα και ιδιαίτερα στο Μεσολόγγι.
Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους, η ανάγκη για Ένωση των Ιονίων Νησιών με την Ελλάδα είναι η αφορμή για νέους αγώνες οι οποίοι δικαιώθηκαν στις 21 Μαΐου 1864 που υψώθηκε οριστικά η Ελληνική σημαία στο νησί.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το νησί καταλαμβάνεται από τους Ιταλούς και αργότερα από τους Γερμανούς. Και σε αυτόν τον αγώνα οι Ζακυνθινοί απεδείχθησαν πατριώτες και αγωνιστές.
«Ηττήθηκαν» μόνο από τον εγκέλαδο του 1953 που ισοπέδωσε την πόλη της Ζακύνθου και ράγισε «τη φλούδα του ροδιού»(τις ψυχές των κατοίκων).