Μίμης Πλέσσας

 

ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ

 


 

Ζακυνθινός στην καταγωγή, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1924 και από πολύ μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική. Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε από νωρίς και ήδη από τα μαθητικά του χρόνια υπήρξε ο πρώτος σολίστ του πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία.

 

 


Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στο Χημικό του Πανεπιστημίου Αθηνών, ταξίδεψε στην Αμερική. Εκεί έρχεται σε επαφή με τζαζ και φολκ ακούσματα, τα οποία θα αφομοιώσει  στην ελληνική μουσική πραγματικότητα δημιουργώντας αργότερα, το δικό του ιδιαίτερο και μοναδικό μουσικό ύφος.

 


Οι μουσικές του διακρίσεις συνεχίστηκαν και στις Η.Π.Α. όπου ως νεαρός πιανίστας τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου Minnesota το 1951 ενώ την επόμενη χρονιά ανεδείχθη πέμπτος κατά σειρά πιανίστας στις ΗΠΑ.

Το 1952 αποφασίζει να ασχοληθεί με τη σύνθεση ανοίγοντας το δρόμο σε μια πολύχρονη  καριέρα με πλήθος επιτυχιών και διακρίσεων.


Θεωρείται ένας από τους διαχρονικότερους και πιο παραγωγικούς Έλληνες συνθέτες  με μια σειρά από χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Με τα τραγούδια του έχει αναδείξει ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής  (Νανά Μούσχουρη, Τζένη Βάνου,  Μαρινέλλα, Γιάννη Βογιατζή, Γιάννη Πουλόπουλο, Τόλη Βοσκόπουλο, Στράτο Διονυσίου κ.α.) ενώ το έργο του "Ο Δρόμος" (στίχοι Λ. Παπαδόπουλου) κατέχει αναμφισβήτητα την πρώτη θέση στην Ελληνική Δισκογραφία.

Έχει διευθύνει με έργα του ορισμένες από τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου ενώ εξαιρετικά πλούσια είναι η παρουσία του στο θέατρο και στον κινηματογράφο καθώς έχει γράψει μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις!
   
Κατά τη διάρκεια της μουσικής του διαδρομής έχει τιμηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με πλήθος σημαντικών διακρίσεων.


Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Τον Ιούνιο του 2000, η πόλη των Αθηνών τον τιμά για την 50χρονη προσφορά του στην Ελληνική μουσική και του απονέμεται το "Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης" σε μια μεγάλη συμφωνική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής. Για τον ίδιο λόγο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών τιμάται από το Γ.Ε.Ν. σε ειδική εκδήλωση στο Θέατρο του Λυκαβηττού. Τον Ιανουάριο του 2001 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, του απονέμει τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα για την προσφορά του στον πολιτισμό.


Στις 30 Μαΐου του 2002, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, τιμάται για τα 50 χρόνια του στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, παρουσία  κορυφαίων ονομάτων της ελληνικής μουσικής σκηνής.


Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, για την 50χρονη προσφορά του, το HELLENIC COLLEGE OF LONDON του απονέμει τον τίτλο του ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Στις 4 Φεβρουαρίου 2004, ο Υπουργός Πολιτισμού του παραδίδει τον τίτλο "ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ" για την πολιτισμική προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό.


Την 1η Αυγούστου του 2004, σε μεγάλη συναυλία, συναντά το πέρασμα της Ολυμπιακής φλόγας στη Στυλίδα και τιμάται για την 50χρονη προσφορά του στην τέχνη και τον πολιτισμό. Το 2005, το Φεστιβάλ Αθηνών τον τιμά, αναθέτοντάς του την εναρκτήρια συναυλία για τον εορτασμό των 50 χρόνων του θεσμού.


Την άνοιξη του 2006 βραβεύεται από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό. Τον Οκτώβριο του 2011, δίνει μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία στο Badminton μαζί με 40 ερμηνευτές που ξεκίνησαν την καριέρα τους με τραγούδια του.


Το Μάρτιο του 2012 δίνει μια μεγάλη συναυλία στις Βρυξέλλες, στο Palais des beaux arts μαζί με τη διεθνούς φήμης σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου παρουσιάζοντας τον καινούριο τους δίσκο «Anthology».

Ακούραστος και δημιουργικός συνεχίζει μέχρι σήμερα τη συνθετική του καριέρα  κρατώντας πάντα το υψηλό επίπεδο που χαρακτήρισε τις δημιουργίες του.