Αθηνά Λυκούρεση

Αθηνά Λυκούρεση

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ζάκυνθο. Είμαι αυτοδίδακτη ζωγράφος και ασχολούμαι επαγγελματικά με τη ζωγραφική από το 1978 μέχρι και σήμερα.

Από το 1978 έως το 1979 παρακολούθησα μαθήματα Εκκλησιαστικής Τέχνης & Προσωπογραφίας στην Ιερά Μονή Παναγίας της Ελευθερώτριας και το 1991  παρακολούθησα Εξάμηνο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κατάρτισης στη ζωγραφική.

Από το 1989 έως το 1995 διατηρούσα  Γκαλερί & Εργαστήριο ζωγραφικής στην πόλη της Ζακύνθου. Από το 1997 έως το 2013 ήμουν εκπαιδεύτρια στα Εικαστικά Εργαστήρια της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ζακύνθου (ΔΕΠΑΖ), Τμήμα ζωγραφικής. στο Εικαστικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιθακιάς και στο Εικαστικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιολιτίου.

Κατά τα έτη 1996, 1998, 1999 συνεργάστηκα με το Δήμο Ζακυνθίων και τον Δήμο Λαγανά για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις (αφίσες, άρματα, φιγούρες), ενώ έχω φιλοτεχνήσει αφίσες  για διάφορες περιπτώσεις όπως το 2000, σε συνεργασία με το Δήμο Λαγανά εν όψει της νέας χιλιετίας, φιλοτέχνησα αφίσα «Κύκλος ζωής που ατενίζει τη νέα Χιλιετία» και το 2001 σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ζακύνθου φιλοτέχνησα την αφίσα του Κέντρου.

Επίσης, το έργο μου «Η Γκιόστρα του Άϊ- Γιώργη», αποτέλεσε την αφίσα για την  εν λόγω εκδήλωση το 2010. Το 2014 φιλοτέχνησα την αφίσα και πλαισίωσα την Εσπερίδα του Κ.Π.Ε. Λιθάκιας Ζακύνθου με θέμα: «Περιβαλλοντικό Μονοπάτι στο Κάστρο και την Τέρρα», με έργα μου.

Πίνακές μου έχουν αποτελέσει εξώφυλλο αρκετών βιβλίων όπως του βιβλίου του Νικολάου Γουσέτη  «Ζακυνθινές ομιλίες» (2005). Του βιβλίου της Κορίνας Σπανίδου-Λεβ  με τίτλο «Τα θαλασσινά τα Ζακυνθινά και άλλα» (2010). Του βιβλίου της Διονυσίας Μούσουρα με τίτλο «Ενθυμήματα ασωμάτων ερειπίων», εκδόσεις ΕΡΜΗΣ Α.Ε. (2022).

Έχω πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις έργων μου από το 1994 έως και σήμερα.

Ενδεικτικά αναφέρω: «Ζακυνθινή Παράδοση και φύση» 1994, «Τα Ρεπάρα της Ζακύνθου» 1995, «Παλιά Ζάκυνθος» 1996, «Σεισμός του 1953…πριν και μετά» 2003, «Ολυμπιακή Ζάκυνθος» 2004, « Ζάκυνθος» 2011,  «Ελλάδα, Φως μου, Ζάκυνθός μου», 1953-2013, 60 χρόνια μετά! 2013.

Έχω συμμετάσχει επίσης, σε πολλές ομαδικές εκθέσεις μεταξύ των οποίων : «Ζάκυνθος και Αναγέννηση Πολιτιστικό Κέντρο Λευκάδας (1994). «Ελλάδα σ΄αγαπώ» Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα Κόντογλου (1996). 10ο Διεθνές Σεμινάριο Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης Πανεπιστήμιου της Παβίας «Το κτίριο», Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Μουσικού Γυμνασίου Ζακύνθου (2004). Εορταστικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο των εορτασμών της 157ης Επετείου της Ένωσης των Επτανήσων, από την Επιτροπή «Ζάκυνθος – Ελλάδα 2021». Έκθεση έργων μου,  καθώς και των μαθητών μου, με θέμα:  «Ζωγραφίζοντας στα χνάρια της ιστορίας» (2022). Αντιπολεμική εκδήλωση του Δήμου Ζακύνθου. Μαθητές των δημοτικών σχολείων της Ζακύνθου ζωγράφισαν, υπό την εποπτεία μου, με θέμα: «Άνθρωποι πέστε Ειρήνη» (2022). 

Έργα μου υπάρχουν στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ζακυνθίων: «Το Δημοτικό Θέατρο του 18ου αι.», λάδι σε μουσαμά και «Το Δημοτικό Θέατρο μετά το σεισμό του 1953», λάδι σε μουσαμά. Στο Δημαρχείο Ζακυνθίων : «Προσωπογραφία του εθνικού μας ποιητή Δ. Σολωμού», λάδι σε μουσαμά. Στο Ασκητήριο Αγ. Διονυσίου στην Αίγινα: «Εικόνα Αγ. Διονυσίου», λάδι σε μουσαμά. Στη Δημοτική Επιχείρησης Ανάπτυξης Ζακύνθου (ΔΕΠΑΖ) : 10 πίνακες με θέμα τη Ζάκυνθο, λάδι σε μουσαμά. Στο Παλιό Δημαρχείο Παβίας, Ιταλία:  «Καμπαναριό της Κεριώτισσας», λάδι σε μουσαμά. Στο Δημαρχείο Λαγανά: «Σαρακίνα», λάδι σε μουσαμά. Στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Ζακύνθου: «Κτίριο Μεσαλά», λάδι σε μουσαμά. Στην ΓΚΟΛ Γκάλερυ, Αθήνα : 60 έργα μικρών διαστάσεων, λάδι σε μουσαμά. Έργα μου επίσης υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Τα ενδιαφέροντά μου πάντα περιστρέφονταν γύρω από την παράδοση και τον πολιτισμό της Ζακύνθου. Από το 1996 έως το 2000  έκανα ραδιοφωνικές εκπομπές για την Παράδοση, τον Πολιτισμό και τη ζωγραφική της Ζακύνθου στον τοπικό Ρ/Σ ΣΚΑΪ 90,2. Επίσης, το ίδιο διάστημα, αρθρογραφούσα στην τοπική εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΨΗ» με θέματα σχετικά με την ζακυνθινή παράδοση και τη λαογραφία. Ενώ, το 1999, σχετικό άρθρο μου δημοσιεύτηκε στην Αθηναϊκή εφημερίδα «Ο Γέρος του Μοριά».

 

Από το 1999 έως το 2001  ήμουν μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής Δήμου Λαγανά. Το 2000 έγινα Αντιπρόεδρος, τιμής ένεκεν, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιθακιάς και κατά τα έτη 2003 & 2007,  ήμουν μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ζακύνθου – ΝΕΠΟΛ.

Το 2003, η Ένωση Ζακυνθίων «Άγιος Διονύσιος» με τίμησε με πλακέτα για την προσφορά μου στο Ζακυνθινό Πολιτισμό.

Το 2007 αποτέλεσα ιδρυτικό μέλος της πολιτιστικής εταιρείας  «ΖΑΚΥΝΘΙΑ», στην  οποία διατέλεσα Πρόεδρος, έχοντας επίσης αναλάβει την λαογραφική έρευνα, την αφήγηση και την καλλιτεχνική  επιμέλεια στην παραγωγή δυο DVD, με τίτλο: Ι. «Σεργιάνι στην Ζάκυνθο», ΙΙ. «Θρησκευτική Ζάκυνθος».

Στο Διήμερο αφιέρωμα στη Ζάκυνθο του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων το 2014, μου απονεμήθηκε τιμητικός έπαινος για τη συμμετοχή μου με έργα μου και τιμητική πλακέτα για το λαογραφικό μου έργο.

Επίσης, το 2015, στο Α΄ Φεστιβάλ της UNESCO Ζακύνθου, Κεφαλλήνιας, Ιθάκης μου απονεμήθηκε Έπαινος για την μεγάλη προσφορά μου στην τέχνη. Το 2017, στο Β΄ φεστιβάλ Εικαστικών Ζακύνθου, ο Όμιλος για την UNESCO Κεφαλλήνιας, Ιθάκης μου απονέμει τιμητικό Βραβείο και Μετάλλιο για τα έργα μου.